Terug naar homepage
 
       

 

 

Township

  Township inside   Khayalitsha
  District Six museum   Shebeen

Vrolijke kinderen op straat in Kayalitsha. 

Vrolijke kinderen op straat in Kayalitsha. De sloppenwijken nabij Kaapstad. Een mengeling van golfplaten, karton en shags. De sloppenwijken van Soweto nabij Johannesburg. De fietstoer Soweto vertrekt aan Lebo´s Backpackers. Fietsen in de Soweto met de gids. Lebo, de oprichter van Soweto fietstoeren. Afrikaanse lunch in de shebeen in Soweto.

TOWNSHIPTOUR MET THABANG
Thabang is een zwarte gids. Hij is opgegroeid in de Free State. Door hard te werken en bij te studeren heeft hij het diploma van gids verworven. 25 jaar geleden is hij naar Kaapstad verhuisd, Thabang verstaat 4 van de 11 officiële talen in Zuid-Afrika. Dankzij steunmaatregelen voor "previous disadvanced people", zeg maar zwarte mensen die vroeger achteruitgesteld zijn, heeft hij nu zijn eigen kleine onderneming opgebouwd. Met een minibus organiseert hij vanuit Kaapstad townshiptours van een halve dag. Niet weer zo'n massatoeristische busexcursie. Maar echt kleinschalig, diep de township in. Je ontmoet de bewoners en ervaart hoe ze leven en overleven. Je maakt kennis met hun eigen samenlevingvormen. Deze zijn heel verbazend en interessant. Van buitenuit heeft een township voor ons blanke Westerlingen iets bedreigends. Maar Thabang kan alles als geen ander in een ruimer perspectief plaatsen, vanuit zijn eigen ervaring. Hij kent er Jan en alleman en op die manier is ook ieders veiligheid verzekerd. Een bezoekje aan de lokale shebeen, zeg maar cafeetje, hoort er bij.

Zoals zowel Kris als Marc van Zuid-Afrika Reiscenter zelf mochten ervaren: het is echt wel een stukje confronterend. Maar hoeft het gezegd: naast al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft aan natuurpracht, safari's, landschappen en cultuur, wijn en braais, bestaat er ook zoiets als de sociale realiteit: er is nog veel werk voor de boeg.

Programma 4 uur

Vertrek om 9uur aan het Victoria & Alfred Waterfront Kaapstad. Per minibus een tour doorheen de Langa, Gugulethu en Khayalitsha townships. Verkenning van een "informal settlement" en een stop bij een lokaal marktje. Verder een bezoek aan een schooltje in de township (enkel weekdagen). Proef een biertje in een shebeen en breng een bezoek aan het District Six Museum. Het is geweid aan de apartheid. Eindpunt is terug aan het Victoria & Alfred Waterfront.

Inkomgelden, transport en gidsvergoeding zijn inbegrepen; een fooi wordt wel gewaardeerd.


FIETSTOUR MET GIDS: SLOPPENWIJKEN KAAPSTAD
De gids neemt jullie met de fiets mee op ontdekking in de sloppenwijken. Je fietst op zandpaden langs kleurrijke huisjes met golfplaten daken en je bezoekt een echte sangoma (traditionele genezer). Laat je verrassen door een typisch Afrikaanse lunch (inbegrepen).

Prijs = € 79 per persoon (geldig tot 31 december 2015).

FIETSTOUR MET GIDS: SOWETO TOWNSHIP JOHANNESBURG
De gids Lebo is opgegroeid in de sloppenwijken van Johannesburg. Vroeger verkocht hij zelfgemaakte postkaarten, posters en T-shirts aan toeristen. In 1999 had hij het inspirerende idee om zijn huis open te stellen voor toeristen: Lebo's backpackers. Hij neemt de toeristen mee op de fiets in de smalle straatjes van de Soweto township, op ontdekking naar de kleurrijke wijken, het huis van Desmond Tutu en Nelson Mandela. Lebo vertelt vol enthousiasme over de Apartheid, het dagelijkse leven en de geschiedenis van Soweto. Op het einde van de toer, kan je een typisch Afrikaanse lunch proeven (Kota) met lokale muziek in de plaatselijke kroeg. Deze fietstoer duurt 4 uur en geeft je een inzicht in Soweto, de rellen en het verzet tegen de Apartheid. Lunch inbegrepen.

Prijs per persoon: € 65

De luchthaven van Johannesburg ligt op zo'n halfuurtje rijden van Lebo's Backpackers (de start van de toer). Transfers kunnen geregeld worden (optioneel).


 

 

Zuid-Afrika Reiscenter op Facebook

  

Gratis brochure
Vraag onze gratis brochure
of download in pdf
48 blz. - 4MB

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze promoties, tips en nieuwe reisprogramma's.
Go
 

Klanten aan het woord
  PDF      PRINT      TOP      EMAIL       
© 1997-2022 Zuid-Afrika Reiscenter - Alle rechten voorbehouden - Licentie 5071 - Lid van VVR en VZW Visit Southern Africa - Verzekerd bij Garantiefonds Reizen.