Terug naar homepage
 
       

 

 

Mozambique

Heb je zin om lekker te relaxen aan de zonovergoten stranden van Mozambique? Of om Mozambique in al zijn kleuren en facetten te ontdekken? Ook safari liefhebbers vinden hun gading in dit land van zonsondergangen, parelwitte stranden en Afrikaans wildleven in de natuur-parken.

VLIEGEN
Je kan met Air Portugal vliegen naar Maputo (de hoofdstad van Mozambique) met een tussenstop in Lissabon. Een andere optie zijn nachtvluchten via Londen, Frankfurt, Munchen of een andere luchthaven. Daarna in ongeveer 11 uur nonstop naar Johannesburg. Nachtvluchten bieden de ideale connecties: je vertrek in de late namiddag en arriveert ’s ochtends ter plaatse. Vanuit Johannesburg zijn er heel wat vluchten naar Mozambique: Maputo, Vilanculos, Beira, Nampula, Pemba, ...

BEREIKBAARHEID
Je kan uiteraard ook met je huurauto naar Mozambique rijden vanuit Zuid-Afrika: Komatipoort en Giriyondo zijn de meest gebruikte grensposten. Nog een leuk weetje: Giriyondo ligt in het Krugerpark, de ideale manier om bush en beach te combineren in jouw rondreis. De grensposten Pafuri en Ponta do Oura zijn enkel bereikbaar met een 4x4 jeep. Je kan ook de grens over in Swaziland aan de Namaacha grenspost. Wil je liever een minder drukke grenspost? Kies dan voor de Goba grenspost even ten zuiden van Namaacha.

TIJDSVERSCHIL
Er is geen tijdsverschil als je reist in onze zomertijd; wel één uur tijdsverschil in onze wintertijd, wij veranderen immers van winter- naar zomeruur. 

AFSTAND
Mozambique grenst aan Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Zambia, Malawi en Zimbabwe. Maar vergis je niet, Mozambique is verrassend groot, 20 keer zo groot als Nederland en heeft maar liefst 2 470km kust. Liefhebbers van tropische stranden met azuurblauw water kunnen hun hartje hier dus ophalen.

WEGEN
Mozambique beschikt over 3 types wegen: asfalt, gravelroad en zandwegen. De wegeninfrastructuur is niet van dezelfde kwaliteit als in Zuid-Afrika: gaten in de weg en dieren op de rijstrook zijn dan ook geen uitzondering. Het is aan te raden om niet te rijden na zonsondergang. Voorzichtigheid is hier geen overbodige luxe. De asfaltweg van Komatipoort naar Vilanculos via Maputo is recent vernieuwd.

VEILIGHEID
Criminaliteit komt statistisch gezien vrij veel voor. Een aantal aanbevelingen zijn bijgevolg zeer nuttig. Zo is het wandelen, vooral in de stadscentra na donker niet aan te raden. Vermijd om op je eentje sloppenwijken te gaan bezoeken. Met een gids die de situatie kent kan dergelijk bezoek uiteraard wel. Bij een selfdrive rij je best geen lange afstanden in het donker, tussen dorpen en steden is er geen openbare verlichting.

VANGNETTEN
Als Zuid-Afrika Reiscenter bouwen wij bovendien extra veiligheden en vangnetten in. We werken samen met een plaatselijk kantoor dat de detailboekingen maakt en 24/24h bereikbaar is. We stippelen de routes zo uit, dat je steeds makkelijk voor donker je volgende overnachtingplaats bereikt. En last but not least: de accommodaties die we selecteren zijn veilig gelegen.
  
BESTE REISTIJD
De beste reistijd in Mozambique is de winter, van mei tot oktober. De temperaturen schommelen tussen de 20-25 graden en de zee is plezierig warm. De zomermaanden (december tot maart) zijn tropisch warm met veel regen.

ELECTRICITEIT
220 Volt is hetzelfde als in Europa. De lokale stekkers in het zuiden van Mozambique hebben 3 dikke pinnen, zoals in Zuid-Afrika. In het centrale deel en noorden van Mozambique gebruikt men dezelfde tweepinstekkers zoals in België.

OP REIS
Zelf rijden in Mozambique is perfect mogelijk. We maken een trip op jouw maat. Wij organiseren dan de vluchten, de wagenhuur en de overnachtingen. Zelfs een aantal activiteiten kan je vooraf bijboeken. Wens je liever een begeleide rondreis in groep, kan dit natuurlijk ook. Mozambique leent zich uitstekend als strandverlenging na een rondreis in Zuid-Afrika. Hier kan je kiezen voor een fly inn pakketje of met een overland transfer naar een beach lodge.

GELDZAKEN
Visa wordt op vele plaatsen aanvaard, behalve in tankstations (daar dien je cash te betalen). Standard Bank accepteert ook Mastercard. Alle lokale betalingen gebeuren in Meticais (1 Euro = 41 MZN). Op de luchthavens van aankomst zijn er  telkens bankkantoren, waar je van Euro in Meticais kan wisselen. Of je kan geld wisselen in de banken en cambios. De meeste beachlodges in het zuiden van Mozambique nemen ook Zuid-Afrikaanse Randen aan.

FOOIEN
In restaurants is 10% gebruikelijk als fooi. Ook gidsen kan je een fooi geven indien hun service uitstekend is.
In stadscentra en op grote parkings zijn vaak parkwachters actief. Ze zijn semi-officieel en letten op je auto. Het is gebruikelijk om iets te geven voor hun diensten. Vermijd echter om bedelaars geld te geven.

GSM EN INTERNET
Met een doorlopend Europees abonnement spring je normaal op de lokale providers. Deze ‘roaming’ is echter erg duur. Indien je veel belt, is het aan te raden in een lokale luchthaven een SIM-kaart aan te kopen met een lokaal nummer. Steeds meer lodges bieden ook WIFI aan. Meer afgelegen plaatsen bieden echter geen internetfaciliteiten of hebben geen GSM-bereik.
 
REISDOCUMENTEN
Heb je de Belgische of Nederlandse nationaliteit, dan moet je een internationaal paspoort bezitten (in België reispas genoemd), geldig 6 maanden na datum terugkeer. Het betreft het boekje, met daarin een aantal vrije pagina’s. Je hebt een visum nodig voor Mozambique. Dit visum moet je op voorhand aanvragen in de ambassade van Mozambique te Brussel (reken op zo’n € 45).
 
GEZONDHEID
Voeding en drank zijn voldoende veilig in Mozambique. Ongeopend mineraalwater bij de maaltijden vragen is wel aan te raden. Mozambique is malariagebied; anti-malariatabletten en een goede muggenmelk zijn nodig. Malarone is wellicht de meest bekende medicatie tegen malaria. Je neemt best ook een muggenmelk mee met een DEET-factor van 50% (of meer). Verder de algemene ‘prikken’ voor verre reizen: combinatie-injecties voor Hepatitis A, B en C, Dyfterie, Tetanos, Tyfus e.a. Raadpleeg je arts of het Tropisch Instituut.


 

 

Zuid-Afrika Reiscenter op Facebook

  

Gratis brochure
Vraag onze gratis brochure
of download in pdf
48 blz. - 4MB

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze promoties, tips en nieuwe reisprogramma's.
Go
 

Klanten aan het woord
  PDF      PRINT      TOP      EMAIL       
© 1997-2022 Zuid-Afrika Reiscenter - Alle rechten voorbehouden - Licentie 5071 - Lid van VVR en VZW Visit Southern Africa - Verzekerd bij Garantiefonds Reizen.