Terug naar homepage
 
       

 

 

Met Siel naar Zuid-Afrika oktober 2017

  Siel begeleid   Natuur
  Cultuur   Rustig

Siel interviewt Nelson Mandela © VRT 

Siel interviewt Nelson Mandela © VRT Het boek Incognito. Reisverslag uit Zuid-Afrika en Namibië Historische foto van Robbeneiland Union Buildings in Pretoria Voortrekkersmonument in Pretoria Eén van de Big Five die je zeker zal zien De Protea, nationale bloem van Zuid-Afrika Lekker vispan smullen in Knysna Het magnifieke Tsitsikamma National Park De majestueuze Tafelberg Landschap in de wijnstreek rond Stellenbosch Pinguïnkolonie Boulders Op safari in Entabeni Volop safari Nog safari Marc, Zuid-Afrika Reiscenter, pres. Zuma ambassadeur Sooklal Straf zeg, geen leeuw te bespeuren!

16 dagen Zuid-Afrika begeleid 2017

Prijs per persoon in tweepersoonskamer: 4.995 euro.
Single toeslag 986 euro

Ben je een alleenreizende dame? Dan kan je samen met een andere reizigster de kamer delen, zodat je het single supplement niet hoeft te betalen. Contacteer kris@zuidafrika.com

Deze reis is gegarandeerd !

Wegens succes in 2016 herhalen we deze reis in 2017 - met enkele beperkte aanpassingen.

Siel Van der Donckt voorstellen hoeft nauwlijks. Tot voor kort was ze een van de bekendste journalisten van de VRT. Talloze keren waren haar reportages over Zuidelijk Afrika. Ze heeft toegestemd om één keer een heel speciale rondreis in Zuid-Afrika zelf te begeleiden. We hebben de reis samen met haar en haar partner Daniël Buyle opgesteld. Tijdens het eerste deel bereizen we de ruime regio van midden Zuid-Afrika, met Johannesburg, Pretoria en de Waterbergen. De Waterbergen blijven binnen het bereik van enkele uurtjes rijden. Het is iets minder bekend dan het Krugerpark, maar bezit een uitstekend wildleven in het gigantisch grote game reserve. Bijkomend voordeel: het is malariavrij gebied, zodat voor deze reis geen anti-malariatabletten nodig zijn. Voor het tweede deel nemen we een binnenlandse vlucht zuidwaarts. Tuinroute, wijnstreek rond Stellenbosch en Kaapstad zijn dan aan de beurt.


Siel, hoe is je allereerste interesse voor Zuid-Afrika ontstaan?
Ik interesseerde  me heel jong al voor de geschiedenis van Zuidelijk Afrika: het Afrikaans, de Boerenoorlog, de Apartheid, de relatie met de naburige (ex-) Portugese koloniën, Suid-Wes later Namibië,… Maar tijdens en na mijn studententijd in Leuven leerde ik ook Zuid-Afrikanen kennen die me overtuigd hebben om er zelf naar toe te trekken. Dat heb ik dan ook gedaan zodra ik wat geld gespaard had.

In de jaren tachtig ging je ter plekke undercover?
Als beginnend radiojournalist bij de BRT kon ik vakantie- en recuperatiedagen opsparen en zo ben ik in 1982 7 weken door Zuid-Afrika en Namibië, toen nog Suid-Wes, getrokken. Ik heb toen wel bij mijn visumaanvraag ingevuld dat ik ambtenaar bij Cultuur was – een leugentje om bestwil want als je toen aangaf dat je iets met media te maken had, kreeg je enkel een visum wanneer je ‘embedded’, onder officiële begeleiding, ging. Hetzelfde heb ik dan nog eens gedaan in 1983 en in 1986, maar dan samen met mijn collega en partner Daniël Buyle. In ’86 hebben we daarover een boek gepubliceerd: "Incognito. Reisverslag uit Zuid-Afrika en Namibië" (Kritak), daarin hadden we meer dan 20 interviews verwerkt met vooraanstaande tegenstanders van Apartheid, zwart en blank.

Je was één van de weinigen die Nelson Mandela bij zijn vrijlating uitgebreid en persoonlijk kon interviewen. Welke indruk maakte hij?
Mandela was toen net vrijgelaten. Hij gaf mij in het begin een redelijk gespannen indruk, zeer geconcentreerd en op zijn hoede.  Maar eenmaal het interview begonnen, werd hij relaxer en ging hij uitgebreid in op wat je hem vroeg. Het meest indrukwekkende was toen dat ik tegenover een man zat, die 28 jaar was gevangen gezet, maar die rustig doorging. Hij keek niet naar het verleden maar naar de toekomst.

Vind je de overgang van Apartheid naar The Rainbow Nation geslaagd?
Het is de grootste verdienste van mensen als Nelson Mandela, Desmond Tutu en ook van verscheidene mensen uit de blanke, kleurlingen- en Indische gemeenschap, dat er een nationale consensus is gegroeid over het toekomstige Zuid-Afrika waaraan moet gewerkt worden. Zij hebben bemiddeld, onderhandeld, keer op keer gewelddadige situaties ontmijnd. Een voorbeeld hiervan is begin de jaren ’90, tijdens de zeer bloedige confrontaties in KwaZulu-Natal en ook met de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Zij zouden daarin niet geslaagd zijn, denk ik, als ze niet gedragen werden door die zeer sterke kritische en democratische onderstroom in Zuid-Afrika: de grassroots organisaties (wij zouden zeggen: het middenveld). Zij zijn tijdens de anti-apartheidsperiode sterk geworden en die zorgen nu ook nog altijd voor correcties en tegendruk, telkens als het huidige beleid te kort schiet. Het land worstelt nog met heel veel problemen - de kloof tussen rijk en arm en de criminaliteit, om er maar twee te noemen. Maar er is een democratisch en economisch potentieel om daar op termijn uit te geraken. Zonder in cliché’s of veralgemeningen te vervallen: de meeste Zuid-Afrikanen, blank of zwart, geloven daar ook zelf in, heb ik keer op keer gemerkt. Ze tillen niet te zwaar aan principes maar kiezen meestal voor pragmatische oplossingen en dat stemt me eigenlijk optimistisch.

Waarom ligt je hart nog steeds een stukje in het land Zuid-Afrika, dit na zoveel reizen en reportages?
Om te  beginnen is het écht een prachtig land, qua landschappen, natuur en verscheidenheid, maar uiteraard zijn het ook de mensen, de vriendschappen die me telkens weer aantrekken naar die fantastische plek aan de onderkant van Afrika!

REISPROGRAMMA

Dag 1 Brussel 25okt
Afspraak aan de luchthaven van Brussel. Dagvlucht met KLM via Amsterdam naar Johannesburg. Bij aankomst in de luchthaven van Johannesburg, transfer naar Kopanong hotel. Overnachting Kopanong hotel.

Dag 2 Johannesburg 26okt
De gids pikt nog twee reizigers op aan de luchthaven in Johannesburg 's morgens om half 9. Ontbijt in Kopanong hotel. Afspraak om 09h00 aan de receptie van het Kopanong hotel. Terwijl de twee reizigers kunnen genieten van het ontbijt in Kopanong ( na hun nachtvlucht), kunnen de andere reizigers hun bagage inpakken.We gaan op ontdekking in Johannesburg met ons busje. In de Soweto township bezoeken we het huis van Nelson Mandela. Diner en overnachting in Irene Country lodge. Je logeert in mooie units die rustig gelegen zijn aan een meer halverwege Johannesburg en Pretoria.

Dag 3 Pretoria 27okt
Ontbijt. We bezoeken het Apartheidsmuseum in Johannesburg. Zoals de naam suggereert, kom je hier heel wat te weten over de politieke geschiedenis en de Apartheid van de regenboognatie Zuid-Afrika. Het museum is opgericht in 2001. Op ontdekking naar de hoofdstad Pretoria. We bewonderen de statige Union Buildings, waar de huidige president van Zuid-Afrika zetelt. Tijdens een begeleid bezoek aan het imposante Voortrekkermonument maken we kennis met de Afrikaner cultuur. Je leeft mee met hun lange iconische trektocht met ossenwagens van Kaapstad naar die Ou Transvaal, daar waar my Sarie woon. Diner en overnachting in Irene Country lodge.

Dag 4 Cradle of Humankind 28okt
Ontbijt. Ten noordwesten van Pretoria ligt de Cradle of Humankind. In deze regio werd één van de eerste mensachtigen ontdekt : Mrs Ples. Recent in 2015 werd zelfs een nieuwe ontdekking gedaan door archeologen van nog vroeger mensachtig leven. We bezoeken uitvoerig het museum, ingebouwd in een heuvel. Het biedt een boeiend overzicht van het ontstaan en de evolutei van de mensheid. Uiteraard komt ook Mrs Ples uitvoerig aan bod. Diner en overnachting in Maropeng Boutique hotel.

Dag 5 Op safari in Pilanesberg 29okt
Ontbijt. Tijd om het grote wild te gaan ontdekken. Het Pilanesberg natuurreservaat is een unieke biotoop die onderdak biedt  aan al het grote wild, The Big Five, die er in hun natuurlijke omgeving leven. Check in Bakubung Bush Lodge. In de late namiddag start de eerste game drive olv een ranger en spoorzoeker ga je in een open jeep op zoek naar de wilde dieren. Best spannend ! Bij zonsondergang genieten we van de sundowner : de ranger haalt een tafeltje boven met allerlei drankjes. In the middle of nowhere degusteer je een aperitiefje bij zonsondergang : echt Out of Africa ! De snel ondergaande zon kleurt de Afrikaanse bush in rood-bruine kleuren, iedereen wordt er stil van, zelfs ontroerd. Bij terugkeer wacht een diner in open lucht rond een vuurtje.


Dag 6 Op safari 30okt
Vroeg uit de veren, kopje koffie of thee en opnieuw de jeep in voor een vroege safari. Bij terugkeer krijgen we een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld. Tijdens de middaguren zijn de meeste dieren niet actief. Tijd dus ook voor ons mensen om een beetje te relaxen midden in de natuur. Lichte lunch inbegrepen.Desgewenst kan je een kleine wandeling maken olv een ranger. In de late namiddag start een volgende safaririt in open jeep. Het heuvelachtige parcours biedt vaak uitzonderlijke vergezichten. Overnachting Bakubung Bush Lodge. Alle maaltijden en twee game drives inbegrepen.

Dag 7 Johannesburg 31okt
Laatste ochtendsafari in jeep : welicht zullen we een hele reeks kleine en grote dieren hebben gespot. Ontbijt bij terugkeer in Bakubung Bush Lodge. Rit naar Johannesburg. Diner en overnachting in Kopanong hotel. Voor  het diner, geeft Siel een mooie presentatie over haar befaamd persoonlijk en exclusief interview met Nelson Mandela kort na zijn vrijlating.

Dag 8 Tuinroute & Knysna 01nov
Ontbijt. Drop off aan de luchthaven van Johannesburg, binnenlandse vlucht richting het zuidelijk gelegen George. Korte rit naar Knysna in het hartje van de Tuinroute. We hebben wat vrije tijd aan het gezellige Waterfront. In de late namiddag varen we de lagune op. Nippend van een glaasje vonkelwijn, genieten we van de ondergaande zon tijdens deze sunset cruise. Diner in een gezellig restaurantje in Knysna. We logeren in het boetiekhotelletje The Lofts met prachtig uitzicht over de lagune.

Dag 9 Tsitsikamma natuurpark 02nov
Ontbijt. Het befaamde Tsitsikamma natuurpark wacht op ons. Hier tref je geen uitgebreid wildleven. Toch staat dit natuurpark bekend als één van de mooiste van Zuid-Afrika. De ruige rotsformaties komen tot in de Indische Oceaan. Je ervaart er een permanent stormgevoel door de oceaangolven die op de rotsen inbeuken. Handige wandelwegen langsheen de zee maken het mogelijk om tot de monding van de Storms Rivier te stappen en de wiebelende hangbrug over te steken. Lunchen kan je in de cafetaria van het natuurpark, mooi gelegen met heerlijke uitzichten ( niet inbegrepen). Na de middag verkennen we nog de Knysna Heads. Diner en overnachting The Lofts.

Dag 10 Route 62 & Stellenbosch 03nov
Ontbijt. We rijden via de mooie Outeniqua bergpas naar Oudtshoorn, via de binnenlandse Route 62  langs Calitzdorp en Worcester tot de wijnstreek. Onderweg stoppen we bij een Padstal : een cafeetje om de lokale Rooibos the te proeven, een koffietje of een biertje. Ook de home made taartjes zijn niet te versmaden. We rijden verder tot in Stellenbosch, het hartje van de wijnstreek. Check in in Devon Valley hotel, prachtig gelegen tussen de wijngaarden op 5km van het centrum van Stellenbosch. Stellenbosch is het middelpunt van de Afrikaanse taal, die overal in de stad wordt gesproken. Wist je dat de universiteit volledig Afrikaanstalig is en meer dan 25000 studenten telt? Zelfs de Vlaamse schrijver Tom Lanoy, die in Kaapstad woont, heeft onlangs zijn boek “Gelukkige slaven” in het Afrikaans voorgesteld. Hij spreekt trouwens zelf vlot Afrikaans. Avonddiner en overnachting Devon Valley hotel.

Dag 11 Stellenbosch 04nov
Ontbijt. We maken een toer doorheen de wijnlanden. Eerste stop is Paarl met zijn imposante Taalmonument. We keren daarna terug naar Stellenbosch voor een aangename wandeling doorheen de gezellige oude stadskern met zijn Ou Kaapse huisjes, terrasjes en winkels. Stellenbosch staat bekend als de Eikenstad, overal zie je oude eikenbomen staan. Ze zijn aangeplant om wijnvaten te produceren. Uiteraard gaan we uitgebreid wijntjes proeven in Stellekaya. We dineren in het gastronomische restaurant in Lanzerac, een prachtige wine estate in Kaap-Hollandse stijl.

Dag 12 Kaapstad & Robben Eiland 05nov
Ontbijt. Op naar Kaapstad, volgens velen de mooiste stad op aarde! De majestueuze Tafelberg domineert met zijn 1000m de hele omgeving. Een tiental kilometer ten noorden verblijven we drie dagen in het Dolphin Beach hotel. Het ligt pal aan zee en biedt wonderlijke uitzichten over de de baai, de stad, de Tafelberg en Robben Eiland. We logeren in kamers met zeezicht zodat we maximaal van Kaapstad kunnen genieten.  
Vanaf het Victoria&Alfred Waterfront vertrekken we met een grote catamaran naar Robben Eiland. Nelson Mandela heeft er 27 jaar gevangen gezeten als politieke gevangene. Een bezoek aan het eiland en het cellencomplex is indrukwekkend in al zijn soberheid. Hier voel je de historische betekenin en de imposante kracht van Nelson Mandela. Deze waren bepalend voor de democratisering, de vernieuwing en de verdere uitbouw van de Rainbow Nation. Diner en overnachting Dolphin Beach hotel.

Dag 13 Kaapstad & Kaap de Goede Hoop 06nov
Indien het weer het toelaat, en er geen Tafelkleed-wolk rond de Tafelberg hangt, gaan we naar boven met de kabellift. Je kan er rustig wandelen en genieten van de immense vergezichten over de stad en het hele schiereiland. Daarna gaat de tocht per autocar naar Houtbaai en verder naar Kaap de Goede Hoop. Vele gedichten zijn geschreven over deze plek, where the two oceans meet … Wellicht aardrijkskundig niet helemaal correct, maar de klippen die oprijzen uit de oceanen en zo het begin van het Afrikaanse continent vormen, hebben zeker en vast iets magisch. We keren terug langs de andere zijde van het Schiereiland. We stoppen in Boulders Beach nabij Simons Town om de pinguïnkolonie te observeren. We dineren in een restaurant waar de jonge Zuidafrikaanse ondernemer Nico jullie graag meer vertelt over het echte leven in Zuid-Afrika. Overnachting Dolphin Beach hotel.

Dag 14 Kaapstad & townships 07nov
Ontbijt. Ook de Kaapse regio telt een aantal townships. Het woord dekt echter vele ladingen. Sommige townships zijn reeds geëvolueerd naar heuse stadswijken, andere zijn nog echte sloppenbuurten. We hebben een afspraak met Tabang, die aan boord komt van onze autocar. Hij is een officieel erkende zwarte gids, opgegroeid in een township. Door hard werken en studeren, heeft hij zijn eigen bedrijfje kunnen oprichten. Hij kent de township uit zijn broekzak, weet welke plekken je veilig kan bezoeken en kent er heel wat mensen. We maken een korte wandeling doorheen de township en bezoeken ook een lokale shebeen, zeg maar cafeetje. De informatie van Tabang kan wel wat confronterend zijn voor ons blanken. Het is echter verrijkend om te proberen het zwarte perspectief te begrijpen. Een bezoekje aan het District 6 museum sluit deze toer af. In de namiddag gaan we een kijkje nemen in de Kirstenbosch botanische tuinen. De Kaapse streek biedt immers het ideale biotoop voor duizenden planten-en boomsoorten. We dineren in het Karibu restaurant in de V&A Waterfront en proeven van de lekkere Afrikaanse gerechten zoals mieliepap, potjiekos en amarula. Overnachting Dolphin Beach Hotel.

Dag 15 Kaapstad & vliegen 08nov
Ontbijt. Twee reizigers worden 's morgens naar de luchthaven van Kaapstad gebracht. De autocar brengt ons naar Bloubergstrand. Hier kunnen we een mooie strandwandeling maken en genieten van de uitzichten. Of met het busje op citytoer in het centrum van Kaapstad. Tijd om het nieuwe MOCAA museum te bezoeken in de V&A Waterfront. In de namiddag rest ons nog vrije tijd in de V&A waterfront. Je kan een terrasje doen of wat souveniertjes kopen. Transfer naar de luchthaven van Kaapstad. Nachtvlucht naar huis.

Dag 16 Home sweet home 09nov
Aankomst in Brussel.

Minimum 10 en maximum 16 deelnemers.

Vertrekdatum: 25 oktober 2017

Prijs per persoon in tweepersoonskamer: 4.995 euro
Single toeslag:

Inbegrepen
- Vluchten en luchthaventaxen
- Vervoer per luxe-autocar 
- Diensten van de chauffeur en de lokale gids
- Begeleiding door Siel Van der Donckt en Daniël Buyle
- Overnachtingen met vermelde maaltijden
- Toegangsgelden van vermelde bezienswaardigheden
- Vermelde activiteiten
- Bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen
- Bijstands- of annuleringsverzekering
- Niet vermelde maaltijden
- Dranken
- Fooien 


 

 

Zuid-Afrika Reiscenter op Facebook

  

Gratis brochure
Vraag onze gratis brochure
of download in pdf
48 blz. - 4MB

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze promoties, tips en nieuwe reisprogramma's.
Go
 

Klanten aan het woord
  PDF      PRINT      TOP      EMAIL       
© 1997-2022 Zuid-Afrika Reiscenter - Alle rechten voorbehouden - Licentie 5071 - Lid van VVR en VZW Visit Southern Africa - Verzekerd bij Garantiefonds Reizen.