Terug naar homepage
 
       

 

 

Marc´s Trip - Selfdrive 23 dagen

  Uitgekiende verblijven   Levensgenieters
  Safari beleven   Mix van luxe en B&B

Reisroute 

Reisroute Bungalow in restcamp Crocodile Bridge Krugerpark Wijnstreek nabij Stellenbosch Drakensbergen uitzicht Champagne Castle Storms River brug in Tsitsikamma National Park Blyde River Canyon: derde grootste ter wereld Marc geniet van een lobster, inktvis en chardonnay Pretoria: Union Buildings, residentie president Open jeepsafari in Cheetah Plains (Djuma) Impala in het Krugerpark Bourke´s Luck Potholes Onderweg in Zuid-Afrika Pinguïnkolonie Boulders - Simonstown Wijntjes proeven in de Stellenbosch regio Van op de Tafelberg met het ´Tafelkleed´ Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika en zijn mensen Zuid-Afrika en zijn kinderen Een sunset ´Out of Africa´ Protea, nationale bloem van Zuid-Afrika

’Marc, hoe zou jij een eerste kennismaking en selfdrive ondernemen in Zuid-Afrika met de kennis en de ervaring van je veelvuldige verkenningen?’

’Ik maak een mengelmoes van hartelijke bed and breakfasts, fijne karakterhotels met dat tikkeltje speciaals, private safarilodges met uitstekende jeepsafari' en tussendoor een eenvoudig restcamp. Dat alles goed schudden en mixen, wat peper en zout erbij en de trip is klaargestoomd. Wellicht niet de allergoedkoopste formule, maar die enkele honderden euro's extra maken van je reis juist die unieke ervaring om nooit te vergeten.’

Reisprogramma
Inbegrepen maaltijden: O = ontbijt, L = Lunch D = diner

Dag 1 Nachtvlucht (niet inbegrepen)
Nachtvlucht, via London, Frankfurt of Munchen. Voor de lange afstandsvlucht van ongeveer 11 uur kan je na het diner TV kijken op je private schermpje of je verdiepen in een boek.

Dag 2  Pretoria & geschiedenis  O
Bij aankomst ’s ochtends staat de huurwagen categorie C klaar bij Europcar: een Toyota Corolla of een VW Polo of gelijkwaardig. Voor twee personen kan dit wagentype ruimschoots volstaan. Er is een voldoende krachtige benzinemotor minimum 1 400cc, voldoende kofferruimte en het blijft best betaalbaar. Europcar geeft een uitstekende service, goed onderhouden wagens en een zeer uitgebreid netwerk van 90 vestigingen binnen Zuid-Afrika. Het geeft telkens een fijn en veilig gevoel om met één van hun wagens op pad te gaan.
De rit naar Pretoria duurt slechts een uurtje. Ruimschoots de tijd dus om eerst de stad en omgeving te verkennen. In de koloniaal ogende statige Union Buildings huist de president van Zuid-Afrika. Van hieruit is er een heel mooi uitzicht over het park en de stad. Op het centrale Kerkplein staat het standbeeld van boerenleider en latere president Paul Kruger. Op een heuvel even buiten het centrum rijst het imposante Voortrekkersmonument op, zeker een bezoekje waard. Overnachting in Osborne guesthouse b&b.

Dag 3 Cradle of Humankind  O D
Na het verse ontbijt naar de Cradle of Humankind, ongeveer 1 uurtje rijden vanaf Pretoria. De site is door Unesco erkend als World Heritage: in de regio werd in 1924 de eerste mens-achtige ontdekt: de Australopithecus. In de Sterkfontein grotten werd ook  de schedel van ‘Mrs Ples’ gevonden. Algemeen wordt aangenomen dat ze hoorde tot de laatste ‘voor-menselijke’ schakel in de evolutie. In het zeer uitgebreide Maropeng museum kan je uren doorbrengen. Het biedt je een aanschouwelijke voorstelling van het ontstaan van de mens tot heden. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen erg boeiend. Overnachting in het Maropeng hotel, diner inbegrepen.

Dag 4 Hazyview & Panorama  O
Het ontbijt is heerlijk. Maar het Oosten wenkt. Reken op ongeveer 430 km.  Buiten Hazyview ligt de Umbhaba Lodge. Eigenaar François heeft er enkele behoorlijk ruime units gebouwd in Afrikaanse stijl aan een meertje.
Overnachting Umbhaba Lodge.

Dag 5 Vensters van God  O
Na het wellicht té uitgebreid ontbijt staat het natuurschoon van de Panoramaroute op het to-do lijstje. Als derde grootste van de wereld dingt de Blyde River Canyon naar de kroon . God’s Window doet zijn naam alle eer aan met quasi oneindige vergezichten die tot in de hemel reiken. Bourke’s Luck Potholes zijn dan weer de grillige spoelgaten van de rivier. Na al deze hogere sferen kan je hemels slapen, daar zorgt de fijne Umbhaba voor.

Dag 6  Krachtige safari  O L D
Al tijdens het ontbijt zal je de kriebels voelen: vandaag wordt dé Grote Wilde Dag! Dus een extra fried egg with some bacon en dan op pad naar de wildernis. Aan de gate van het private natuurreservaat betaal je enkele tientallen rand. Dan is het nog een klein uurtje op een zandpad rijden, meer dan 20 km. Maar ja, dat is juist de reden dat Cheetah Plains Private Game Lodge bijzonder is: zo diep mogelijk de wilde bush in, ver van alles en iedereen. Maar helemaal niet omheind. Na het hartelijke ontvangst geeft de kampmanager dan ook enkele belangrijke, zeg maar levensbelangrijke instructies: in donker niet alleen rondwandelen, in de jeeps steeds rustig blijven, niet rechtstaan ... Tenslotte is dit het pure Big Five gebied, grenzend zonder hekken aan het gigantische Kruger Nationale Park. Beestjes groot en klein dus. In de late namiddag start de eerste echte safaririt. De game ranger – met geweer – heeft de leiding in de volledig open jeep. Vooraan zit de spoorzoeker op de motorkap en geeft richtlijnen door om dicht bij de wilde dieren te komen. Tegen zonsondergang stop je voor de sundowner: in the middle of nowhere, koelbox op tafeltje en een aperitiefje degusteren terwijl de zon de hele wilde natuur in warme roodbruine kleuren schildert. De rit gaat nog door na donker met een spotlight. Hoeft het gezegd dat de observatie-buit na enkele jeepuren echt wel indrukwekkend is: olifant, giraf, neushoorn, leeuw, cheetah, alle soorten bokjes en gazellen, vogels ook. Alleen voor het schichtige luipaard moet je wat geluk hebben. ‘Om die hartsnare te roer’ is het diner in open lucht rond een knetterend vuur met de achtergrondgeluiden van de bush. Wees blij dat de ranger je veilig naar de vrijstaande chalet brengt. Slaapwel in de Cheetah Plains Lodge.

Dag 7 Nog van dat  O
Bij het krieken van de dag uit de veren, kop koffie en zonder kompassie direct opnieuw de open jeep op. Wel heel fris zo vroeg, in de jeep liggen dan ook dekens klaar om je te verwarmen. ‘The early bird catches the fatest worm’; dit Zuid-Afrikaanse spreekwoord is ook op safari’s van toepassing. In de vroege ochtend zijn alle dieren immers heel actief, ze komen drinken aan de waterputten en gaan op zoek naar eten. Dus gegarandeerd opnieuw een hele reeks encounters. De opkomende zon zorgt daarna voor deugddoende opwarming. Terug in het kamp wacht het uitgebreid ontbijt. Met de eigen wagen terug het private reserve uit om daarna langs de Krugergate het eigenlijke Krugerpark in te rijden. Stop in het eerste restcamp Skukuza voor een koffietje met iets hartigs, dan verder doorheen het nationale park tot nabij de grens met Mozambique: Crocodile Bridge restcamp. Slechts 16 chaletjes liggen hier mooi aan de oever van de rivier. Heel wat meer basic dan de lodge daarstraks. Het restaurantje is meer een take-away, maar honger hoef je niet te lijden. Overnachting Crocodile Bridge.

Dag 8 Swaziland  D
Na het ontbijt (niet inbegr.) wenkt Swaziland. Aan de grens is het even aanschuiven: je dient immers een stempel te halen aan de grenspost. De Piggs Peak Pass is vlot berijdbaar. De gemiddelde snelheid hier ligt wat lager; af en toe lopen kinderen de straat over of versperren loslopende koeien de doorgang. Een stop bij een lokale markt is niet te versmaden: fiere Swazivrouwen torsen hele fruitmanden op hun hoofd, een mooi en kleurrijk schouwspel. Nabij de hoofdstad Mbabane passeer je het koninklijk paleis. Mbabane zelf vormt het bezige hart van het land en blijft tegelijk heel Afrikaans van spirit. Nog wat verder ligt het gezellige Foresters Arms hotelletje tussen de dennenbossen. Eigenares Ruth heeft er haar stempel op gedrukt: originele home-cooking, een plezante bar en vriendelijk onthaal. Overnachting en diner in Foresters Arms.

Dag 9  Hluhluwe River Lodge  O D
Ontbijt met huisgemaakte confituur en versgebakken brood, dat smaakt! Zuidwaarts op pad terug Zuid-Afrika binnen. Hier gaat het opnieuw wat sneller vooruit. In de buurt van het kleine stadje Hluhluwe logeer je in de Hluhluwe River Lodge. De vier sterren zijn meer dan verdiend: een tiental vrijstaande chaletjes liggen verspreid in het bos. Het grote gemeenschappelijk terras kijkt uit over de Hluhluwe Rivier. In de luxelounge kan je terecht bij minder goed weer. Diner en overnachting Hluhluwe River Lodge.

Dag 10 St.Lucia en Big Five  O D
Ontbijt. De vrije dag kan je invullen naar keuze. Een uurtje rijden en je bent aan het meer van St.-Lucia, om een boottochtje te maken naar hippo’s, krokodillen en visarenden. Je kan ook het nabijgelegen Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve verkennen. Beide uitstappen zijn mogelijk met je eigen huurwagen, ofwel begeleid vanuit de lodge (niet inbegrepen). Diner en overnachting Hluhluwe River Lodge.

Dag 11 Dundee & Battlefields  O D
Na het ontbijt vertrek je doorheen het binnenland langs de Battlefields. Je maakt kennis met een stukje oorlogsgeschiedenis: iedereen heeft er wel tegen iedereen gevochten: Zulu’s, Btitten, Boeren…  Enkele slagvelden zijn nu boeiende openluchtmusea, de moeite om even halt te houden. Verder naar Dundee. Verblijf op een verzorgde guesthouse-farm met 6 kamers 5km buiten Dundee: Sneezewood farm, diner inbegrepen.

Dag 12 Drakensbergen  O D
Het hartig ontbijt doet denken aan de strijders die gesterkt ten strijde moesten trekken. Rit richting Drakensbergen, het oude gebergte langsheen de grens met Lesotho. Check-in in het Champagne Castle Hotel.
Het verblijf oogt heel wat groter; maar de ligging is zalig. Je kijkt uit over een domein en de achterliggende bergtoppen. Vooral het grote terras is heel aantrekkelijk. Overnachting en diner in Champagne Castle.

Dag 13 Drakensbergen  Outdoor  O D
Ontbijt. Vrije dag om deel te nemen aan enkele activiteiten (niet inbegrepen). Zo starten elke morgen begeleide wandelingen, kort en lang, met diverse moeilijkheidsgraden. Ook kan je per paard een tocht maken. In de regio zijn nog tal van andere activiteiten mogelijk zoals golfen, raften, kajakvaren enzomeer. Hoeft het gezegd te worden dat de Drakensbergen het ideale en magnifieke decor vormen voor al deze outdoor activiteiten? Overnachtingen diner Champagne Castle hotel.

Dag 14 Wilde Kust  O
Ontbijt en zuidwaarts naar Durban. Heb je zin om de drukke maar mooie Golden Mile met zijn stranden te verkennen? De Indische marktjes? Of stop je liever reeds in Balito, kleiner, rustiger en residentieel? Dan heb je inderdaad nog voldoende tijd voor een stevige strandwandeling bij de Indische Oceaan. The Boathouse is een kleinschalig 4* hotelletje pal aan zee. Overnachting The Boathouse.

Dag 15  Tsitsikamma & Knysna  O
Vroeg ontbijt en korte rit naar de nieuwe luchthaven even ten noorden van Durban. Je levert je huurwagen in op de luchthaven. Vlucht van Durban naar Port Elizabeth (niet inbegrepen), waar je nieuwe wagen klaarstaat. Het Westen en de Tuinroute lonken. Een uitgebreide stop in het Tsitsikamma National Park  mag je niet missen. Dit natuurpark – geen groot wild hier – is één van de mooiste in Zuid-Afrika. De oceaan beukt in op de rotsformaties. Je kan er op de aangelegde wandelpaden wandelen langs de kust tot aan de monding van Storms Rivier. Het hart van de Tuinroute is Knysna. Buiten het stadje, aan de enorme lagoon, ligt het domein Belvidere Manor. Je verblijft in 4* vrijstaande huisjes verspreid over het park. Centraal fungeert de oude charmante manor als restaurant. Overnachting Belvidere Manor.

Dag 16 Knysna  & oesters  O
Na het manorontbijt wacht een vrije dag. Je kan een boottochtje maken op de lagoon naar het Featherbed Nature Reserve. De liefhebbers kunnen verse oesters degusteren, besprenkeld met een glaasje Vonkelwijn – de lokale champagne. Aan het kleine Waterfront met jachthaventje is het heerlijk kuieren en dineren op een van de terrassen aan de waterkant. Wandelliefhebbers kunnen terecht op het gigantische wilde zandstrand van Wilderness enkele kilometers verderop. Overnachting Belvidere Manor.

Dag 17 Die Gat  O D
Ontbijt. Langs George de Outeniqua bergen over, dan afdalen naar Oudtshoorn in de Kleine Karoo. Het is er meestal enkele graden warmer en droger dan aan de kust. Van ver zie je de enorme struisvogelfarms, die je trouwens kan bezoeken. Ook de Cango-grotten zijn een uniek bezoekje waard. In het gehucht de Rust, 35 km van Oudtshoorn leeft de familie Schoeman reeds vijf generaties. Ze hebben van hun huis nu een afgelegen gastenhuis gemaakt, vol Afrikaner geschiedenis. Anton en Susan zullen je hartelijk verwelkomen. Overnachting en diner Die Gat.

Dag 18 Route 62 & Stellenbosch  O
Susan zorgt ’s ochtends voor een meergangenontbijt. Ze weet de tafel te versieren als een heus buffet. Haar ontbijt is dan ook vermaard. Lange rit westwaarts langs de Route 62. Vooral het laatste stukje is heel mooi, Worcester naar Stellenbosch. Juist buiten Stellenbosch ligt het Devon Valley karakterhotel midden de wijngaarden. Je logeert in de nieuwere ruime kamers, de Vineyard rooms, uitkijkend over de druivelaars. Bijzonder leuk is het grote terras, waar je onder de eikenbomen 's avonds kan dineren. De eigen wijnproeverij nodigt uit om de terecht befaamde Stellenbosch wijntjes te degusteren, zonder bekommernis om nog te moeten rijden. Overnachting in Devon Valley hotel in kamer met ontbijt.

Dag 19  Het Ouwe Stellenbosch  O
Ontbijt. Neem even de wagen tot hartje Stellenbosch. Je kan te voet het oude stadscentrum verkennen. Iedereen spreekt er Afrikaans - het ‘oude’ Nederlands - zodat je overal vlot een praatje kan maken. De ou-Kaapse huisjes vertellen allemaal hun eigen verhaal. Na de middag wenken de wijnboerderijen op de invalswegen. Kiezen is moeilijk uit een aanbod van meer dan honderd. Als individuele reiziger zoek je best een rustige, kleinschalige winefarm uit om wijntjes te proeven. Overnachting Devon Valley hotel.

Dag  20  Kaapstad Die Mooiste  O
Na het ontbijt rij je de korte afstand naar de Kaapse regio. 10km ten noorden ligt het Lagoon Beach hotel. Een 4* hotel, slechts enkele verdiepingen hoog. Het ligt pal aan de Atlantische Oceaan en wordt gescheiden van de zee door een smalle duinstrook zonder tussenweg. Groot terras met uitzicht over de baai, de stad en de Tafelberg, heerlijk om te aperitieven met een glaasje Vonkelwijn, tevens een uitstekend restaurant. Van de Tafelberg gesproken, zorg dat je bij het eerste heldere weertje de kabellift neemt naar de top. Want statistisch is de Tafelberg slechts 1 op de 2 dagen zonder zijn vermaard Tafelkleed, de wolken rondom.
Overnachting Lagoon Beach hotel in kamer met ontbijt.

Dag 21 Kaapstad vol Hoop  O
Ontbijt. De dagtrip naar Kaap de Goede Hoop zal wellicht je vrije dag invullen. Start langs  Houtbaai, waar je een boeiend boottochtje kan maken naar Seal Island. Verder langs de slingerende Chapman’s Peak Drive naar het Cape Point Nature Reserve en Kaap de Goede Hoop. Hier lijkt het Afrikaanse continent indrukwekkend op te rijzen uit de oceanen. Je kan terugkeren langs Simonstown en de pinguïnkolonie aan Boulders Beach bezoeken. Op de terugweg nog even halt houden  bij de Kirstenbosch Botanische Tuinen om de bomen- en bloemenpracht te aanschouwen. Overnachting Lagoon Beach hotel in kamer met ontbijt.

Dag 22 Bye Bye Kaapstad  O
Na het ontbijt heb je nog bijna een volledige dag om de stad te verkennen en het boeiende Victoria and Alfred Waterfront. Wandelaars zullen allicht nog enkele uurtjes op Bloubergstrand hun benen willen strekken, met schitterende fotogenieke uitzichten. Vaarwel Kaapstad, of tot ziens? Nachtvlucht naar Europa.

Dag 23 Thuis
Doorvlucht naar Brussel of Amsterdam, aankomst tegen de middag. Fin - einde van het verhaal.


Prijzen op aanvraag.

Inbegrepen

- Wagenhuur onbeperkte kilometers en omniumverzekering
- Overnachtingen met maaltijden zoals vermeld
- 2 x open jeep safariritten o.l.v. ranger in Cheetah Plains
- Bijdrage Garantiefonds Reizen voor reizigers van Belgische en Nederlandse nationaliteit

Niet inbegrepen

- Vluchten en luchthaventaxen
- Bijstands- of annuleringsverzekering
- Maaltijden indien niet vermeld
- Dranken£
- Inkomgelden nationale parken
- Bezienswaardigheden
- Dropofkosten huurwagen
- Cross border fee Swaziland

Wil je liever wat korter, langer, eenvoudiger, luxueuzer: geef ons een seintje. Bovenstaande reis reikt ideeën aan. We ontwerpen jouw eigen reis op maat, volgens jouw wensen.


 

 

Zuid-Afrika Reiscenter op Facebook

  

Gratis brochure
Vraag onze gratis brochure
of download in pdf
48 blz. - 4MB

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze promoties, tips en nieuwe reisprogramma's.
Go
 

Klanten aan het woord
  PDF      PRINT      TOP      EMAIL       
© 1997-2022 Zuid-Afrika Reiscenter - Alle rechten voorbehouden - Licentie 5071 - Lid van VVR en VZW Visit Southern Africa - Verzekerd bij Garantiefonds Reizen.