Terug naar homepage
 
       

 

 

Zuid-Afrika info

  Begeleid of selfdrive   Formaliteiten
  Veiligheid   Gezondheid

AFSTANDEN
Zuidelijk Afrika is groot, héél groot. In vogelvlucht bedraagt de afstand van Kaapstad naar Krugerpark meer dan 2 000 km. Liefhebbers van lange overlandtochten kunnen hun hartje hier dus ophalen. Wens je de afstanden wat te beperken dan kies je voor rondreizen of selfdrives met een binnenlandse vlucht.

WEGEN
Zuid-Afrika beschikt over een degelijke wegeninfrastructuur. De meeste wegen zijn geasfalteerd en meestal goed onderhouden. Vele routes laten bijgevolg wel 400 à 500 km rijden toe op één dag. Maar lang niet allemaal. Voldoende informatie vooraf is de boodschap.

VEILIGHEID
Criminaliteit komt statistisch gezien vrij veel voor. We willen dit veiligheidsaspect niet uit de weg gaan. Een aantal aanbevelingen zijn bijgevolg zeer nuttig. Zo is het wandelen, vooral in de stadscentra na donker niet aan te raden. Vermijd om op je eentje sloppenwijken te gaan bezoeken. Met een gids die de situatie kent kan dergelijk bezoek uiteraard wel. Bij een selfdrive rij je best geen lange afstanden in het donker, tussen dorpen en steden is er geen openbare verlichting. Uiteraard gebruik je je gezond verstand: geen pronkende sierraden, je geld veilig wegbergen, geld pinnen aan automaten die veilig gelegen zijn en noem maar op.

VANGNETTEN
Als Zuid-Afrika Reiscenter bouwen wij bovendien extra veiligheden en vangnetten in. We hebben een eigen kantoor in Oudtshoorn, dat de detailboekingen maakt en 24/24h bereikbaar is.
De huurwagens van Europcar zijn maximum 3 jaar oud, hebben maximum 45 000 km op de teller en zijn goed onderhouden. Europcar heeft in Zuid-Afrika bovendien een netwerk van meer dan 90 vestigingen plus een 24/24 noodnummer.
We stippelen de routes zo uit, dat je steeds makkelijk voor het donker je volgende overnachtingplaats bereikt.
En last but not least: de accommodaties die we selecteren zijn veilig gelegen.

BESTE REISTIJD
Alle periodes van het jaar hebben zo hun eigen charmes.
Vele reizigers kiezen voor de tussenseizoenen: de nazomer in maart/april en de lente in september/oktober/november. De dagtemperaturen schommelen dan globaal gesproken tussen 20 en 28 graden. Mei/juni/juli/augustus is lokale wintertijd. Die is dan in het oosten, aan Krugerpark, St.- Lucia en kuststreek tot Durban en East Londen vooral voor wildsafari’s interessant. Er is veel zonneschijn en dagtemperaturen variëren van 18 tot 24 graden. De maanden december/januari/februari zijn op hun best in het zuiden en de ruime regio van Kaapstad. De streek van het Krugerpark is dan warm en vochtig.

BEGELEIDE REIS OF ZELF RIJDEN
Zelf rijden in Zuid- Afrika is perfect mogelijk. Je kiest één van onze selfdrives of we maken een trip op jouw maat op. We organiseren de vluchten, de wagenhuur en de overnachtingen. Zelfs een aantal activiteiten kan je vooraf bijboeken. Wens je liever een begeleide rondreis in groep, dan geniet je natuurlijk van de meerwaarde van onze gekwalificeerde gids. Je kan ook beide combineren: bijvoorbeeld eerst een stukje begeleid en daarna de Tuinroute en de Kaapse streek individueel met een huurwagen.

ELECTRICITEIT
220 Volt is hetzelfde als in Europa. Maar de lokale stekkers hebben 3 dikke pinnen. Je kan echter overal adapters kopen, zodat je met je apparaten geen problemen hebt.

GELDZAKEN
Visa en Mastercard worden op vele plaatsen aanvaard, behalve in tankstations (daar dien je cash te betalen). Alle lokale betalingen gebeuren in Zuid-Afrikaanse Rand. Op de luchthavens van aankomst zijn er tal van bankkantoren waar je Euro in Rand kan wisselen. Pinen (geld afhalen met je gewone Maestro-bankkaart) buiten de Europese Unie kan sinds kort niet meer, tenzij je bij je bank een tijdelijke deblokkering aanvraagt.

GSM EN MOBIEL BELLEN
Met een doorlopend Europees abonnement spring je normaal op de lokale providers: MTN, Vodacom of andere. Indien je veel belt, is het aan te raden in een lokale luchthaven een SIM-kaart aan te kopen met een lokaal nummer. Dit kan in een shop van Vodacom of Telkom. Wens je met je GSM mobiel te internetten koop dan extra internet airtime. Goed opletten hiervoor want met je Belgisch/Nederlands abonnement kan je anders voor peperdure verrassingen komen te staan. Een satelliettelefoon is niet nodig.

REISDOCUMENTEN
Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is een paspoort (in België reispas genoemd) vereist, geldig 6 maanden na datum terugkeer. Het betreft het boekje, met daarin een aantal vrije pagina’s. Bij aankomst en vertrek plaatsen de immigratiediensten een visum of visumstempel. Voor Zimbabwe en Mozambique is bovendien een echt visum vereist. Dit kan je aankopen bij de luchthaven van aankomst.

GEZONDHEID
Voeding en drank zijn voldoende veilig in Zuid-Afrika. Hygiëne in restaurants en hotels is van hoog niveau. Ongeopend mineraalwater vragen bij de maaltijden is wel aan te raden.
Voor vragen over gezondheid verwijzen we naar je dokter of het Tropisch Instituut. Enkele algemene ‘ervaringsadviezen’, die echter niet als wetenschappelijk mogen beschouwd worden kunnen we wel geven. Wijzelf nemen steeds anti-malariatabletten (zoals Malarone) wanneer we Krugerpark en St.-Lucia bezoeken, omdat daar besmette muskieten (muggen) te voorkomen. Dit geldt ook voor Botswana, het noorden van Namibië en Zimbabwe. Verderde algemene ‘prikken’ voor verre reizen zijn: de combinatie-injecties voor Hepatitis A, B en C, Dyfterie, Tetanos, Tyfus e.a.
Raadpleeg hiervoor je arts.


 

 

Zuid-Afrika Reiscenter op Facebook

  

Gratis brochure
Vraag onze gratis brochure
of download in pdf
48 blz. - 4MB

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze promoties, tips en nieuwe reisprogramma's.
Go
 

Klanten aan het woord
  PDF      PRINT      TOP      EMAIL       
© 1997-2022 Zuid-Afrika Reiscenter - Alle rechten voorbehouden - Licentie 5071 - Lid van VVR en VZW Visit Southern Africa - Verzekerd bij Garantiefonds Reizen.